Makaron- tak wiele do wyboru !
Makaron jest niemal tak popularny jak pieczywo- zajmuje drugie miejsce jeśli, chodzi o spożycie w większości krajów.
Biały makron jest najpopularniejszy, ale ma rywali- na rynku zaczęły się pojawiać najróżniejsze rodzaje makaronu zrobione ze strączków, innych zbóż, warzyw, także makaron ryżowy i sojowy- obydwa znane z kuchni azjatyckiej.
Zwykły, pszenny makaron robiony jest ze specjalnej mąki makaronowej, wody i czasem też jajek- wtedy mówimy o makaronie jajecznym. Najczęściej do wyrobu mąki makaronowej używa się pszenicy twardej, inaczej nazywanej durum- zawiera więcej glutenu niż chociażby pszenica, z której robi się mąkę na chleb.
Gotowy makaron ma najróżniejsze kształty: świderki, muszelki, zwykłe nitki, spaghetti różnej grubości, rurki, kokardki. Mogą mieć także kształt literek lub postaci z bajek. We Włoszech rodzajów makaronu jest około 1000, a każdy jest przeznaczony do innego rodzaju dania.
Jakie właściwości zdrowotne posiada makaron?
Wszystko zależy oczywiście od tego z czego został zrobiony, jednak na pierwszy plan wysuwa się fakt, że makarony są źródłem węglowodanów w diecie. Najzwyklejszy makaron jest najczęściej wzbogacany w różne mikroelementy, oprócz tego ma niewielką ilość błonnika i lepiej go zastąpić chociażby makaronem pełnoziarnistym. Taki makaron ma o wiele więcej błonnika, wolniej podnosi stężenie glukozy we krwi i jest źródłem między innymi fosforu, czy manganu i innych mikroelementów.
Na pewno nie należy się bać węglowodanów z makaronu ! Oczywiście dobrze jest jeść odmierzone ilości makaronu, żeby nie przesadzić z ilością węglowodanów w diecie, jednak są one potrzebne naszemu organizmowi do funkcjonowania i lepiej jeśli ich źródłem będą makarony niż chociażby słodycze.
Wartoteż spróbować makaronów robionych z ciecierzycy, grochu , soczewicy– zawierają więcej białka niż inne rodzaje makaronów. Będą ciekawym urozmaiceniem diety, także wegańskiej i wegetariańskiej, gdzie pomogą w uzupełnianiu białka w diecie. Są też świetną alternatywą dla osób, które unikają pszenicy lub glutenu. Możecie je znaleźć właściwie w każdym markecie.
Makaron jest świetną podstawą pełnowartościowego posiłku. Możemy go zjeść na słono i na słodko, w zasadzie ze wszystkim. Kiedy mamy makaron w domu to tak na prawdę zawsze coś wykombinujemy na obiad czy kolację.
Może to być:
- makaron+ świeży szpinak+ czosnek+ suszone pomidory+ oliwki+ feta
- makaron+ indyk z ziołami prowansalskimi+ pomidory świeże
- makaron + indyk+ czosnek+ szpinak mrożony
- makaron spaghetti + sos bolognese ( mielone mięso+ świeże pomidory lub z puszki)
Możliwości jest o wiele więcej, ogranicza nas tylko zawartość lodówki i spiżarki oraz własna wyobraźnia ;).
Bibliografia:
- Aleksander (red.) Lempka: Towaroznawstwo produktów spożywczych. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1975,
- Is pasta healthy or unhealthy, www.healthline.com
- Jan (red.) Gawęcki, Lech (red.) Hryniewiecki: Żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: wydawnictwo Naukowe PWN, 2000