Odporność w czasach zarazy: jak o nią zadbać?
Mamy teraz taki czas, kiedy odporność jest szczególnie ważna i jeśli odpowiednio o nią zadbamy, to pozwoli nam cieszyć się dobrym zdrowiem i ewentualne choroby przejść znacznie łagodniej.
Istnieje kilka niezawodnych sposobów na ogarnięcie działania układu immunologicznego:
• Unikanie wysoko przetworzonej żywności, fastfoodów, produktów ze słabym składem– taka żywność obciąża nie tylko nasze jelita i przyczynia się do nadwagi, ale także wystawia na ciężką próbę układ immunologiczny, którego znaczna część znajduje się właśnie w jelitach! Przetworzona żywność wpływa na skład mikrobiomu w jelitach, a to właśnie drobnoustroje jelitowe mają dużo do powiedzenia w kwestii utrzymania odporności- między innymi tworzą barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych.
• Suplementacja witaminą D– ta witamina nie tylko wpływa na stężenie wapnia, we krwi ale także na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie i pobudzenie układu immunologicznego do działania.
• Suplementowanie soku z żurawiny– żurawina zawiera sporą dawkę witaminy C, która stymuluje układ odpornościowy do pracy. Polecam ją szczególnie osobom z problemem nawracającego zapalenia pęcherza, kuracja sokiem z żurawiny (koniecznie bez cukru!) potrafi zdziałać cuda 😉 Nie polecam żurawiny suszonej, nie znalazłam jeszcze takiej, która by nie miała dodatku cukru czy syropu, a przez to jest tylko źródłem dodatkowych kalorii. Innymi dobrymi źródłami witaminy C są acerola i rokitnik, które możemy znaleźć w różnych postaciach, również soków.
• Napar z czystka– dzięki zawartości polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych wspiera odporność i walkę z drobnymi infekcjami. Warto go pić szczególnie w okresie jesienno- zimowym, chociaż ja pije go właściwie cały rok 😉
Są to sposoby, które ja sama stosuję, żeby naprawić i wzmocnić układ immunologiczny. Jednak składników diety wzmacniających odporność jest o wiele więcej! Co jeszcze wspiera układ immunologiczny w walce z „nieprzyjacielem” z zewnątrz?
• Witamina A i beta- karoten– zapewnia ciągłość błon śluzowych układu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego, co uszczelnia barierę przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym. Dodatkowo bierze udział w wytwarzaniu mucyny, czyli substancji ochronnej, która występuje w wymienionych układach. Beta- karoten wykazuje natomiast działanie antyoksydacyjne i dzięki temu ochrania komórki układu immunologicznego przed reaktywnymi formami tlenu.
• Witamina E– tutaj również mamy działanie ochronne dla komórek układu immunologicznego, ze względu na właściwości antyoksydacyjne tej witaminy.
• Selen– już jego niewielkie dawki działają pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego i tutaj taka ciekawostka: selen wpływa też na ograniczanie odrzucania przeszczepów! Być może nie skleja się Wam to z tematem odporności, ale za odrzucanie bądź nie przeszczepów odpowiedzialny jest właśnie układ immunologiczny.
• Cynk– niedobór tego pierwiastka ma wpływ na zaburzenie funkcjonowania odporności wrodzonej, a także zmniejsza aktywność komórek układu immunologicznego.
Jak widzicie wiele składników diety wspomaga naszą odporność, nie zawsze na takim zauważalnym przez nas poziomie, nie mniej jednak warto zadbać, żeby te wszystkie składniki znalazły się w naszym codziennym jadłospisie. Właśnie między innymi dlatego namawiam Was na różnorodność w codziennym jadłospisie.
Na koniec ciekawostka– ten artykuł to moja praca magisterska w pigułce 😉 Nie opisywałam Wam wszystkiego i tak szczegółowo jak w pracy, jednak uznałam że warto się tym tematem podzielić 😉